Foul release bunnstoff kontra selvpolerende bunnstoff

Foul release bunnstoff kontra tradisjonelt bunnstoff

Del dette innlegget

I kjølvannet av økende ESG-press innen den maritime næringen er trenden klar: selvpolerende bunnstoff er under lupen og kan være gjenstand for utfasing, for å nå målet om 0-utslipp. Som et resultat av dette, går proaktive båteiere nå over til giftfrie alternativer som foul release bunnstoff for å ligge i forkant av regelverket.

Spørsmålet er, hva er de viktigste forskjellene mellom selvpolerende bunnstoff og foul release bunnstoff?

Selvpolerende bunnstoff

I tråd med økt miljøfokus, har tungmetaller, giftstoffer og mikroplast som frigjøres av selvpolerende bunnstoff, tiltrukket seg en bølge av negativ omtale internasjonalt. Til tross for de miljømessige ulempene, bør imidlertid fordelene med selvpolerende bunnstoff også belyses:

  • Lett tilgjengelig, allment kjent og innarbeidede rutiner
  • God effekt på nymalte skrog
  • En rimelig og forutsigbar kostnad for båteiere

Etter å ha vært det foretrukne valget i maritim industri gjennom mange tiår, har selvpolerende bunnstoff vært avgjørende for maritim transport, fiske, turisme, samt innen offshore-næringen. 

Problemet er at disse malingene frigjør mikroplast og biocider, blant annet kobber og sink, for å redusere begroing, hvilket har flere nedsider:

Bunnstoffets effekt svekkes gjennom sesongen, da biocidene gradvis lekker ut. Det betyr økt begroing, lavere topphastighet og økt drivstofforbruk. Som et resultat må båteiere påføre ett nytt strøk hvert år, noe som gir høye vedlikeholdskostnader over tid og gjennom båtens livsløp. Siden bunnstoffet er selvpolerende, frigjøres også giftstoffer og plastpolymerer i forbindelse med vask og/eller fjerning av bunnstoff på land, hvilket utgjør en betydelig helse- og miljørisiko. 

Ovennevnte ulemper baner således vei for foul release bunnstoff. 

Foul release bunnstoff

Som et giftfritt, silikonbasert alternativ til tradisjonelt selvpolerende bunnstoff, skaper foul release bunnstoff en glatt overflate der begroing får dårlig feste. Som en konsekvens kan vannstråler, manuell håndvask og til og med båtens bevegelse gjennom vannet enkelt fjerne begroingen. 

De viktigste fordelene innebærer:

  • Flere sesonger uten vedlikeholdsbehov
  • Giftfritt for et bedre bedre miljø og tryggere arbeidsforhold
  • Økt besparelse gjennom redusert drivstofforbruk og mindre vedlikehold
  • Rask og enkel vask med høytrykksspyling, eksempelvis med Fast Track hull cleaning

Til tross for foul release bunnstoff sine åpenbare fordeler, er det noen faktorer som båteiere må ta hensyn til.

For eksempel, vil foul release bunnstoff med sin myke overflate være gjenstand for slitasje ved løfting og buksering. Det anbefales derfor å benytte en myk polstring (klut, liggeunderlag etc.) som beskyttelse mellom skrog og stropper under løfting og på støttene, ved lagring. Likeledes kan det være lurt å beskytte harde plastruller på båthengeren med myk gummitape eller lignende. En annen faktor er at påføringen av foul release bunnstoff tar litt lenger tid og er temperaturavhengig sammenlignet med tradisjonelt selvpolerende bunnstoff. Foul release bunnstoff gjør vinterlagring i vann mer fordelaktig, da man slipper vårløft for ny påføring. Vinterlagring vil også forlenge bunnstoffets levetid. For mange vil dette betraktes som et kostnadsbesparende og enkelt alternativ. 

«30 testbåter i Oslofjorden fikk i 2022-sesongen påført foul release coating, og ble jevnlig inspisert og rengjort for hånd. Ved et uhell endte vi opp med å inspisere og vaske en båt med tradisjonelt bunnstoff, hvilket viste seg å være en fin anledning til å belyse de visuelle forskjellen mellom giftig og giftfritt bunnstoff. Tradisjonelt selvpolerende bunnstoff er laget for å sakte frigjøre biocider og polymerer til vannsøylen. Foul release bunnstoff er et ikke-giftig alternativ til selvpolerende bunnstoff, som skaper en glatt overflate der begroing får dårlig feste."

Erlend Nordbak, gründer av Fjord Tech Solutions

Sluttord

I takt med utviklingen i den maritime industrien, kan proaktive båteiere ta grep for å forbedre båtens egenskaper og samtidig bidra til renere fjorder og hav. 

Selv om foul release bunnstoff har eksistert i shipping i mange tiår, har produktene nå blitt tilgjengeliggjort for fritidsbåteiere gjennom innovatører som for eksempel AkzoNobel Yacht Coatings og Fjord Tech Solutions. I februar 2023 lanserte International paint deres miljøvennlige foul release bunnstoff B-Free Explore som nå er å finne i butikker i Sverige, Norge, Finland og Nederland.

Som Anders Øgaarden i Fjord Tech Solutions beskriver, "med foul release bunnstoff introduseres en ny epoke med forenklet båtliv, kostnadsbesparelser og lang levetid for fartøy og båter. I kombinasjon med vår skrogvaskløsning, vil dette miljøvennlige malingssystemet endre vedlikeholdspraksisen for båteiere"

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få oppdateringer og lær mer om prosjektene våre

Mer å utforske

International Paint lanserer B-Free Explore

International Paint har nettopp lansert B-Free® Explore – et revolusjonerende, neste generasjons biocidfritt begroingssystem. Det gir fritidsbåteiere enestående flersesongytelse som hjelper dem å redusere miljøpåvirkningen.

Les mer »

Vil du lære mer om oss? 

Send oss en melding og hold kontakten

nb_NONorwegian

Følg vår utvikling!

Få siste nytt og prosjektoppdateringer.

Vil du bli med i testbåtgruppen?

2022

Toxiclean

Et plug and play avløpsbehandlingssystem for havner og marinaer

Kontakt oss

Kontakt oss

Ta kontakt!