Ny forskning bekrefter effektiviteten til miljøvennlig bunnstoff

Miljøvennlig bunnstoff er mer effektivt enn tradisjonelt bunnstoff

Del dette innlegget

Siden oppstarten, har Fjord Tech Solutions hatt en kunnskapsbasert tilnærming for å demonstrere de konkrete fordelene med foul release bunnstoff fremfor tradisjonelt selvpolerende bunnstoff. En nylig publisert studie fra Chalmers University understreker nettopp vårt arbeid.  

Disse funnene støtter ikke bare vår innsats med AkzoNobel Yacht Coatings, men indikerer også en ny retning for den maritime industrien som helhet. I denne artikkelen tar vi for oss de viktigste nøkkelpunktene for fremoverlente båtfolk. 

Dagens markedssituasjon

I dag er markedet for miljøvennlig bunnstoff overskygget av tradisjonelle alternativer. Dette er ikke overraskende, siden den maritime næringen historisk sett er skeptisk til endringer. 

Til tross for tungmetallers negative påvirkning på det marine miljøet, er markedet for bunnstoffmaling for skip og fritidsbåter fullstendig dominert av kobberbasert maling."

– Chalmers universitet

Forskning viser faktisk at inntil hele 40% av kobbernivåene i Østersjøen kan tilskrives bunnstoffmaling, og utgjør dermed dermed en trussel for livet i sjøen.

Nylige funn

Ved å påføre forskjellige bunnstoffer på en serie testpaneler og deretter senke panelene i sjøen i over to år, kom forskere fra det svenske miljöinstituttet IVL, Göteborgs universitet og Chalmers til en enstemmig konklusjon: miljøvennlig bunnstoff fungerte best

For mange båtfolk kommer resultatene som en stor overraskelse. For vårt team i Fjord Tech Solutions bekreftet imidlertid studien vår uavhengige forskning. Foul release bunnstoffet skaper en superjevn overflate som forhindrer begroing i å feste seg godt. Som et resultat løsner begroing lett ved høytrykksspyling, vask med en klut eller bevegelse gjennom vannet. I videoen nedenfor vasker Fjord Tech Solutions et panel, påført silikonbasert foul release bunnstoff, etter å ha vært nedsenket i to hele sesonger (2021 og 2022).

Miljømessige fordeler med foul release bunnstoff

Miljøvennlig bunnstoff reduserer ikke bare de høye vedlikeholdskostnadene og helseutfordringene som årlig påføring av selvpolerende bunnstoff medfører, det bidrar også til et bedre miljø i marinaer, fjorder og hav.

"Silikonbasert foul release bunnstoff er betydelig mindre skadelig for miljøet enn kobbermaling."

– Chalmers universitet

Fremoverlente båteiere har et klart valg for det beste bunnstoffet og en bedre forståelse av deres rolle i å ta vare på miljøet. Bevissthet er det siste hinderet for å oppnå omfattende endring.

Nå ut til fritidsbåteiere

Ifølge Chalmers er markedsandelen for foul release bunnstoff betydelig høyere i skipsfartsnæringen enn i fritidsbåtbransjen. Selv om de lave kostnadene for kobberbasert maling kan virke rimeligere enn å kjøpe miljøvennlig bunnstoff, vil høyt årlig vedlikeholdsbehov og drivstofforbruk raskt redusere eventuelle besparelser. 

Nå som offisiell forskning bekrefter levetiden til miljøvennlig bunnstoff, er det flere grunner nå enn noen gang før for fritidsbåtfolk til å bytte bunnstoff. Båteiere som har fulgt vårt arbeid i Fjord Tech Solutions har gått foran og vist vei.

Funnene i Chalmers-studien er nøyaktig hva teamet vårt oppdaget gjennom to år med felttesting av silikonbasert foul release bunnstoff i Oslofjorden, et område med høyt saltinnhold og heftig begroing.” 

Erlend Nordbak | Partner og prosjektleder i Fjord Tech Solutions

Sluttkommentarer

Hos Fjord Tech Solutions tror vi at Chalmers-rapporten bare er begynnelsen. Etter hvert som ny forskning fortsetter å komme ut, vil overgangen til silikonbasert bunnstoff bli stadig mer åpenbar. Båteiere som tar i bruk disse løsningene i dag kan glede seg over årevis med besparelser samtidig som de holder sine båter i best mulig stand.

Lær mer om forskjeller mellom bunnstoff og tradisjonell bunnstoff.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få oppdateringer og lær mer om prosjektene våre

Mer å utforske

International Paint lanserer B-Free Explore

International Paint har nettopp lansert B-Free® Explore – et revolusjonerende, neste generasjons biocidfritt begroingssystem. Det gir fritidsbåteiere enestående flersesongytelse som hjelper dem å redusere miljøpåvirkningen.

Les mer »

Vil du lære mer om oss? 

Send oss en melding og hold kontakten

nb_NONorwegian

Følg vår utvikling!

Få siste nytt og prosjektoppdateringer.

Vil du bli med i testbåtgruppen?

2022

Toxiclean

Et plug and play avløpsbehandlingssystem for havner og marinaer

Kontakt oss

Kontakt oss

Ta kontakt!