Norsk bluetech start-up får verdens største malingsprodusent på laget

Del dette innlegget

Det norske oppstartsselskapet Fjord Tech Solutions har havnet på radaren til verdens største produsent av maling for fritidsbåter og skip, AkzoNobel. Sammen skal selskapene utvikle et automatisert skrogvaskanlegg for fritidsbåter.

Fjord Tech Solutions unike teknologi gir eiere av fritidsbåter en ny måte å holde skroget rent på. Det skjer gjennom en kombinasjon av automatisert skrogvask og bruk av miljøvennlig og langvarig bunnstoff, i stedet for tradisjonelt bunnstoff som inneholder miljøgifter.

De to selskapene tar sikte på å sette en ny standard som effektiviserer bruk og vedlikehold av fritidsbåter gjennom et nytt sjøbasert skrogvaskanlegg. Testing av systemet påbegynnes i Vollen Marina i 2022.

Anlegget, som Fjord Tech Solutions utvikler, heter Fast Track hull cleaning og sparer båteiere for både tid og penger ved å fjerne behovet for å løfte båtene på land for årlig påføring av bunnstoff. Systemet rengjør båtskroget i løpet av noen få minutter, omtrent som en automatisk bilvask. Båteiere har tilgang til Fast Track gjennom en app, med video i sanntid som viser vaskeprosessen under vann.

Systemet bruker høytrykk med sjøvann og er optimalisert for AkzoNobels miljøvennlige bunnstoff der groe sliter med å feste seg, og derigjennom oppnår økt ytelse og kostnadsbesparelser. Prosjektet er en spin-off av miljøprosjektet Grønn Marina som var delfinansiert av Miljødirektoratet fra 2017 til 2019, der formålet var å kartlegge og teste nullutslippsløsninger. Samarbeidet med AkzoNobel Yacht Coatings representerer imidlertid et kommersielt gjennombrudd for både Fjord Tech Solutions og selskapets patentsøkte teknologi.

« – Samarbeidet med AkzoNobel Yacht Coatings er basert på et nytt, miljøvennlig foul release bunnstoff i kombinasjon med vårt skrogvaskanlegg. Sluttresultatet er null skadelige utslipp til sjø og lengre levetid på både bunnstoff og båten. Begge deler vil være viktige bidragsytere til en mer bærekraftig båtindustri», sier Anders Øgaarden, daglig leder i Fjord Tech Solutions.

AkzoNobel Global Yacht Coatings støtter Fjord Tech Solutions med produkter, kompetanse og kapital til å bygge og teste pilotanlegget i Asker. Tester pågår for tiden med AkzoNobels silikonbaserte foul release bunnstoff fra AkzoNobel sin merkevare International Yacht Paint®.

– Hos AkzoNobel er vi opptatt av å utvikle løsninger som kombinerer enestående ytelse med de høyeste miljøstandarder.

Derfor investerer vi betydelig ressurser i utviklingen av neste generasjon foul release coatings.

Vi er svært glade for samarbeidet med Fjord Tech Solutions ettersom vi tror vasketeknologien deres sammen med våre produkter er en kombinasjon som vil levere eksepsjonelle resultater for kundene våre, sier Bilal Salahuddin, direktør for forretningsutvikling hos AkzoNobel Global Yacht Coatings.

Anders Øgaarden, daglig leder i Fjord Tech Solutions, kommenterer videre:

– De seneste årene har den globale handelsflåten dratt stor nytte av fordelene som sjøbaserte vaskesystemer kan gi sammen med miljøvennlig og varig bunnstoff. Ambisjonen vår er at fritidsbåteiere skal få glede av de samme fordelene, som betyr mindre vedlikehold, raskere skrog og betydelige drivstoffbesparelser. Dermed kan folk bruke mer tid på sjøen med optimale skrogegenskaper.

Styreleder i Fjord Tech Solutions, Roy Norum, som også har investert i selskapet, understreker viktigheten av å få en global, velrennomert aktør som AkzoNobel inn som samarbeidspartner:

– Med sitt ledende merkenavn er AkzoNobel kjent for å være en malingsprodusent i spissen for innovasjon. Vi gleder oss til å kapitalisere på fordelene som samarbeidet vil gi, slik at vi kan gjøre folks båtliv både enklere og mer miljøvennlig gjennom å tilby en helt ny måte å vedlikeholde båtskrog på, sier Roy Norum.

Pilotprosjektet, som 30 båter skal ta del i, påbegynnes våren 2022 på Vollen Marina i Oslo. Når systemet er testet og velfungerende, vil det introduseres som en abonnementsløsning til båteiere. Intensjonsavtaler om kjøp av anlegg er allerede inngått med flere norske havner og marinaer.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få oppdateringer og lær mer om prosjektene våre

Mer å utforske

International Paint lanserer B-Free Explore

International Paint har nettopp lansert B-Free® Explore – et revolusjonerende, neste generasjons biocidfritt begroingssystem. Det gir fritidsbåteiere enestående flersesongytelse som hjelper dem å redusere miljøpåvirkningen.

Les mer »

Vil du lære mer om oss? 

Send oss en melding og hold kontakten

nb_NONorwegian

Følg vår utvikling!

Få siste nytt og prosjektoppdateringer.

Vil du bli med i testbåtgruppen?

2022

Toxiclean

Et plug and play avløpsbehandlingssystem for havner og marinaer

Kontakt oss

Kontakt oss

Ta kontakt!