Slik kan du bli med i PILOT-gruppen

Del dette innlegget

Denne vinteren bygger vi FastTrack – neste generasjons skrogvaskemaskin for fritidsbåter. Nå søker vi fremoverlente båteiere som ønsker å være en del av piloten. Har du du en motorbåt inntil 30 fot, med utenbordsmotor eller drev – ta kontakt med oss i skjemaet nederst i artikkelen.

Sammen med verdens største malingsprodusent, AkzoNobel kjører vi i gang et pilotprosjekt for skrogvask, der nøkkelen ligger i å kombinere foul release belegg med skånsom vask av skroget. Formålet er å tilby en løsning, der båteier kan oppnå raske rene skrog i gjennom hele sesongen, redusere dagens vedlikeholdsbehov og samtidig skåne miljøet.

Hva er foul release belegg?

Foul release coating (FRC) er en samlebetegnelse på en type giftfri marin maling som påføres skroget under vannlinjen. FRC har blitt brukt i shippingbransjen i flere tiår, og tilbys av alle de store malingsprodusentene. FRC-produkter har blitt populære fordi de har lang levetid, er giftfrie og samtidige har selvrensende egenskaper der begroing i teorien skal falle av når skipene oppnår høy fart. I praksis vil jeg feste seg uansett underlag (og som båteiere kjenner til dette!), men fordelen med FRC er at grønne mye enklere faller av i fart. Erfaring fra shipping, blant annet ECO Subsea, er at det som ikke faller av i fart, er veldig enkelt å vaske vekk på denne typen underlag.

Så hva betyr dette for fritidsbåter, som ligger stille store deler av sesongen? Prinsippet er det samme; det som gror på skroget faller av når båten kommer opp i fart, og det som henger igjen lar seg enkelt fjerne manuelt for hånd/med en klut, eller med FastTrack. I sommer har vi kjørt til testbåter med Intersleek 1100SR; én Yanmarin 76DC som ligger i Leangbukta og én Key Largo 21 som ligger på Holmen Yachtverft i Asker. I videoen nedenfor kan du se hvor enkelt groe faller av etter henholdsvis 40 og 51 dager i sjøen.

Testbåt #1, Yanmarin 76DC påføres Intersleek 1100SR

Hvorfor skrogvask?

Et leie skrog har åpenbare fordeler som redusert drivstoffforbruk, -kostnader og CO2-utslipp. Flere vasker skroget på båten i løpet av sesongen, enten ved å hoppe i sjøen eller løfte og spyle. Jeg prosjekt Grønn Marina på Vollen i Asker lærte vi at båteiere i stadig økende grad ønsker løsninger og alternativer som gjør at man kan gå bort fra dagens bunnstoff-praksis, og i stede vaske skroget ved behov og bruk.

Neste generasjons skrogvask er børsteløs og baseres på høytrykksspyling under vann. Teknologien tillater en skånsom vask av underlaget og er derfor høyst egnet for FRC-coating. På samme måte som vi skånsomt fjerner groe i videoene ovenfor, skal vi spyle vekk groe fra båtskroget mens båten ligger i vann, uten å skade coatingen. Dermed skal du kunne få et skinnende leie skrog hver gang.

Testgruppe på 30 båter

I forkant av lanseringen neste år i Vollen Marina, skal 30 stk båter påføres AkzoNobel sitt premium FRC shipping-produkt, Intersleek 1100SR. Har du en motorbåt under 30 fot, med utenbordsmotor eller drev, er lokalisert i Oslofjorden og ønsker å delta i piloten? Da vil vi prate med deg.

Oppdatering 25. mars 2022:
Nærmere 100 båteiere har i vinter meldt seg på, og vi velger i disse dager ut hvilke 30 stk som skal delta i årets pilot. Ønsker du å bli oppdatert på prosjekt og tilbud i tiden som kommer, legg gjerne igjen din kontaktinfo nedenfor.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få oppdateringer og lær mer om prosjektene våre

Mer å utforske

International Paint lanserer B-Free Explore

International Paint har nettopp lansert B-Free® Explore – et revolusjonerende, neste generasjons biocidfritt begroingssystem. Det gir fritidsbåteiere enestående flersesongytelse som hjelper dem å redusere miljøpåvirkningen.

Les mer »

Vil du lære mer om oss? 

Send oss en melding og hold kontakten

nb_NONorwegian

Følg vår utvikling!

Få siste nytt og prosjektoppdateringer.

Toxiclean

Et plug and play avløpsbehandlingssystem for havner og marinaer

Kontakt oss

Kontakt oss

Ta kontakt!