Oslofjorden holder på å dø

Del dette innlegget

Vi inviterte tidligere miljøvernminister Ola Elvestuen og stortingsmedlem Solveig Schytz til å diskutere innsatsen skissert i Større plan for Oslofjorden. Vi applauderer tiltakene som er skissert i planen, men overrasket og skremt over å se at utslipp fra havner og marinaer ikke en gang er en del av de 63 tiltakene.

I Dagbladets debattartikkel Vår kjære Oslofjord er syk, vi får vite at det ikke er tid til å vente, tiltak må iverksettes umiddelbart. Kommuner rundt Oslofjorden har gått sammen for å jobbe med å iverksette tiltak som tar sikte på å redusere utslipp fra ulike næringer og få et sunnere økosystem under vannlinjen.

Med den høyeste tettheten av båter over hele verden kombinert med fjordens skjøre økosystem, er det avgjørende at utslipp fra havner og marinaer må håndteres.

Dette må være en del av planen

I mange år har det vært allment kjent at utslipp fra årlig vedlikehold på fritidsbåter er en stor trussel mot miljøet, både på land og til havs. I 2011 undersøkte Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) 13 småbåthavner i landet. Det ble påvist store giftforekomster i alle, med miljøgifter som kobber, sink og PCB. Forurensningen er et direkte resultat av renhold og vedlikehold av båter, og flere småbåthavner er så forurenset av miljøgifter at det er helseskadelig å oppholde seg der. Kilde: https://www.nrk.no/sorlandet/giftige-smabathavner-1.7570108.

Slik det er nå burde disse renseområdene vært stengt av med gjerde. Publikum, inkludert barn, bør ikke få tilgang til slike områder i det hele tatt. Så ille er det.

Marinbiolog i Naturvernforbundet, Per-Erik Schultze til NRK i 2011.

I 2011 var kun 13 småbåthavner undersøkt, men direktør i Klima- og forurensningsdirektoratet, Ellen Hambro sa i NRK1-revyen at det ikke er tvil om giftstatus.

– Det er nok dessverre grunn til å tro at det vil være tilnærmet tilsvarende resultater i andre marinaer også, sier Hambro, også i 2011.

Ti år har gått, og nå vet vi mer. Det er publisert flere rapporter som bekrefter toksisiteten i havner og marinaer på grunn av tradisjonelt båtvedlikehold. Sverige har implementert strenge regler som forbyr bunnstoff med høye nivåer av biocider, subsidierer tiltak som har som mål å redusere utslipp, det samme gjør den foroverlente havnen i San Diego og mange andre.

Som selverklært frontfigur for havmiljøet; Norge – er det ikke på tide å handle?

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få oppdateringer og lær mer om prosjektene våre

Mer å utforske

International Paint lanserer B-Free Explore

International Paint har nettopp lansert B-Free® Explore – et revolusjonerende, neste generasjons biocidfritt begroingssystem. Det gir fritidsbåteiere enestående flersesongytelse som hjelper dem å redusere miljøpåvirkningen.

Les mer »

Vil du lære mer om oss? 

Send oss en melding og hold kontakten

nb_NONorwegian

Følg vår utvikling!

Få siste nytt og prosjektoppdateringer.

Vil du bli med i testbåtgruppen?

2022

Toxiclean

Et plug and play avløpsbehandlingssystem for havner og marinaer

Kontakt oss

Kontakt oss

Ta kontakt!